Sociale media

Voor de projecten die ik ga bezoeken in Bolivia is geld nodig. Veel geld. En daarom wordt van ons, reporters, gevraagd om naast het zelf betalen van de reis, ook minimaal 1000 euro in te zamelen via een crowdfundpagina.

Tijdens mijn “sollicitatiegesprek” bij Mensen met een Missie voor deze reis vertelde ik dat ik beschik over een groot netwerk op social media, hele lieve vrienden en familie en dat ik daarom verwachtte dat het geen probleem zou worden die 1000 euro bij elkaar te krijgen. Dat was een klein beetje bluf (ssst!). Want met minder dan 800 volgers op twitter (waar ik mezelf het laatste jaar toch al niet tot de meest actieve twitteraars zou rekenen), tegen de 400 vrienden op facebook (waar ik nogal kritisch ben, omdat ik mijn facebookvrienden ook echt wil kennen) en een startend bedrijf met een bereik van rond de 100 likes (van wie de meerderheid mijn eigen vrienden) valt de omvang van dat netwerk op zijn zachtst gezegd nogal tegen.

Maar het is wel een heel sterk netwerk! Dat bleek de afgelopen 8 weken! Natuurlijk deed mijn lieve familie al direct na mijn oproep een duit in het spreekwoordelijke Boliviaanse vrouwenzakje. Maar daarmee was die 1000 euro nog niet behaald. Sinterklaas was net geweest, kerst kwam eraan, dus iedereen had zijn geld aan andere dingen besteed. Na al die feestdagen begon ik aan een nieuwe “campagne”. Ik plaatste nog een paar oproepen, deelde de acties van mijn mede-reporters en na vrijwel iedere oproep kwamen er weer donaties binnen! Te gek! Maar het mooiste vond ik nog te zien dat er zelfs gedoneerd werd door mensen die in het dagelijks leven eerder in de categorie kennis en oud-collega dan vriend vallen. Ook zij voelden zich betrokken bij wat ik ging doen, zo bleek uit de wensen en berichten die zij bij hun donatie achterlieten.

Mijn netwerk op die social media mag dan wel niet enorm groot zijn, het is desalniettemin een echt sociaal netwerk! Ik vind het gaaf hoor, wat die sociale media teweeg kunnen brengen!


PS Mocht je nog niet gedoneerd hebben, dat kan nog altijd, graag zelfs!

Doneer dan via: https://www.mensenmeteenmissie.nl/reporter/monique-tekstra-van-lochem/