Sta op vrouw!

Pas gisterochtend landden we op de 2800 meter hoge berg waar de stad Sucre ligt. Toch lijkt het alsof we hier alweer veel langer zijn. Meteen op het vliegveld werden we met alle Boliviaanse hartelijkheid ontvangen door Luisa en Uganda in hun blauwe bodywarmers waarop nog boven hun eigen logo het embleem van Mensen met een Missie was genaaid. Luisa en Uganda zijn weliswaar klein van stuk, ruim een kop kleiner dan wij, maar in passie en gedrevenheid torenen ze hoog boven ons uit. 

In 2016 werden 104 vrouwen in Bolivia door hun (ex) man vermoord.

Onderweg naar het hotel vertelt Luisa dat afgelopen jaar 104 vrouwen in Bolivia zijn vermoord door hun (ex) man, vanwege jaloezie en alcoholmisbruik. De hulp van Levantate Mujer is dus hard nodig en daarmee zijn afgelopen jaar al zo’n 300 vrouwen bereikt. Zelf heeft ze gelukkig geen ervaring met huiselijk geweld, maar ze vertelt wel trots dat zij, toen ze met haar ouders uit hun Quechua dorp naar Sucre verhuisde, de kans kreeg om te studeren en deze met beide handen heeft aangegrepen. Die kans wil zij ook aan andere vrouwen geven en daarom zet zij zich al jaren met hart en ziel in voor Levantate Mujer. 

Ook mijn man is veranderd door de cursus van Levantate Mujer.

In de middag nemen ze ons mee naar een van de “huizen” van Levantate Mujer (“Sta op vrouw”), waar gratis workshops worden gegeven aan vrouwen. De vrouwen kunnen er leren naaien, breien en weven. Ik kom in de weefgroep, maar van weven komt het niet echt. Als ik 4 draadjes aan elkaar heb mogen knopen, waarvan er drie niet eens echt helemaal gedaan zijn zoals het moet, geef ik het op. Twee zusjes (8 en 5 jaar) zitten huiswerk te maken, terwijl moeder leert weven. Natuurlijk begin ik met hen een klein gesprekje over school. In de naaizaal zitten veel meer vrouwen. Vrijwel allemaal met hun haar in lange zwarte vlechten en de kleurige doeken om hun schouders, al dan niet gevuld met een kind. De overige kinderen liggen op de grond tussen de naaimachinetafels, van die ouderwetse Singers. 


Ik complimenteer Helena, de weeflerares met haar geduld en we raken aan de praat. Ze is pas 24 maar heeft al een dochter van 10 en een zoon van 4 jaar oud. Beiden van dezelfde vader. Dat is op zich wel bijzonder, want ook bij Helena thuis ging het er niet altijd zo rustig aan toe. Na de geboorte van haar dochter werd ze regelmatig mishandeld door haar man. Maar hij volgde een cursus bij Levantate Mujer, waardoor hij weer op het rechte pad kwam en Helena hem een tweede kans wilde geven. Inmiddels is ze heel gelukkig met hem. 

Ouders weten vaak niet hoe ze hun kinderen kunnen opvoeden. En dus worden veel kinderen thuis geslagen. 

Vandaag bezochten we een tweede locatie van Levantate Mujer dat overigens hier “Sayari Warmi” wordt genoemd in de lokale taal, Quechua. Op deze locatie, aan de rand van Sucre worden lessen gegeven aan vrouwen over hun rechten en gelijkheid tussen man en vrouw, maar ook over opvoeding. Want geweld vindt niet alleen plaats tussen man en vrouw. Ook kinderen worden nog opgevoed met wel iets meer dan de “corrigerende tik

Levantate Mujer richt zich op drie programma’s, waarvan het onderdeel dat gesponsord wordt door Mensen met een Missie de basis vormt, volgens Luisa. Dat programma heet “Nee tegen geweld”. Want alleen als de thuissituatie veilig en stabiel is kunnen vrouwen vooruit en kunnen zij ook hun kinderen een stevige basis bieden.Jongeren kunnen die overdracht van geweld van generatie op generatie doorbreken.

Dat vindt ook Francisca, een moeder van 32. Ze heeft vijf kinderen en haar jongste zoontje van 2, Alex, draagt ze bij zich in zo’n typische veelkleurige doek. Tijdens het voorstelrondje vertelt ze vol vuur hoe belangrijk en goed ze het vindt dat Levantate Mujer zich niet alleen richt op de vrouwen, maar ook op kinderen en adolescenten. Juist die groep moet goed onderwezen worden over geweld, rechten van mannen en vrouwen, maar zeker ook over opvoeding en de verantwoordelijkheid die je hebt als ouders en over sexualiteit. Zelf was ze 17 toen ze zwanger bleek te zijn en ze wist niet wat haar overkwam. Ze hoopt dat ze dat bij haar kinderen kan voorkomen door ze goed onderwijs te bieden en door zelf ook veel te leren. Inmiddels heeft ze alle cursussen van Levantate Mujer afgerond en zou ze het liefst zelf ook bij de organisatie gaan werken om andere vrouwen te kunnen helpen. En daarmee met name ook de kinderen. 


Al veel te snel moeten we weer gaan. Ik had nog uren met de vrouwen door kunnen praten. Wat een prachtige, krachtige vrouwen!! Ik ben echt enorm onder de indruk en deel met veel plezier alle verhalen met mijn reisgenoten als we in de bus terug naar het hotel zitten.

Gelukkig heb ik wel een flink aantal verhalen kunnen verzamelen. Die plaats ik later, als ik de mooie foto’s van mijn medereporters erbij kan zetten.
Meer informatie over het werk van Levantate Mujer en hoe Mensen met een Missie hen steunt vind je op: www.mensenmeteenmissie.nl