Verandering begint bij de vrouwen

Onderaan de lijst 

De positie van de vrouw in Bolivia is bar slecht. Het land staat nagenoeg onderaan in de lijst van alle landen met betrekking tot de positie van de vrouw. En dat wordt constant bevestigd door de verhalen die wij hier te horen krijgen. Maar dat dat gaat veranderen, daar ben ik van overtuigd. De Boliviaanse vrouwen zijn sterk en tonen hun kracht steeds vaker. Hier in Sucre vooral dankzij het fantastische werk van Levantate Mujer, de organisatie die wordt gesteund door Mensen met een Missie.

Vrouwen staan op!
Uganda en Luisa en ongetwijfeld ook al hun collega’s van Levantate Mujer staan echt op voor de vrouwen, maar zorgen er ook voor dat de vrouwen op durven te staan voor zichzelf. Hoe toepasselijk voor een organisatie die Levantate Mujer, “Sta op vrouw”, heet. Zij doen dat door zich te focussen op de ontwikkeling van vrouwen en kinderen, economische rechtvaardigheid (gelijkwaardigheid) en geweld binnen het gezin.

Lokale aanpak
De maatschappelijk werkers, psychologen, artsen en juristen van Levantate Mujer gaan zelf de dorpen en wijken in, om daar direct vrouwen te benaderen, te wijzen op hun rechten en hen uit te nodigen voor de workshops breien, naaien en weven, zodat ze (ook) hun eigen geld kunnen gaan verdienen en minder afhankelijk zijn van hun man. Maar ze doen dat ook door sessies te houden met hele gezinnen, dus vader, moeder en kinderen, waarin verteld wordt over de rechten van de vrouw, een geweldloze manier van opvoeden en de relatie tussen man en vrouw. En ze doen dat door ervoor te zorgen dat vrouwen op de agenda staan van beleidsmakers en door die beleidsmakers te wijzen op hun plichten, zodat er ook daadwerkelijk iets gedaan wordt met aangiftes van mishandelde vrouwen en er nieuwe opvanghuizen worden gebouwd. Daarom worden in de dorpen ook personen met aanzien betrokken bij de projecten. Want als je hen mee hebt, dan volgt het dorp vanzelf.

Van slachtoffer, naar survivor, naar leider
En dan de vrouwen die hebben deelgenomen aan de cursussen en workshops. Zij gaan het verschil maken. Stuk voor stuk zijn de vrouwen met wie wij hier spraken sterker uit het project gekomen. Zij zijn echt van slachtoffer (mishandelde, onwetende vrouw), naar survivor (die weet van haar rechten en hoe het anders kan) naar leider (die het in haar eigen gezin anders doet en andere vrouwen hier ook toe aanzet) gegaan. Ze zijn nu lokale leiders die op hun beurt weer andere vrouwen en gezinnen helpen. En zo wordt dat kleine sneeuwballetje steeds groter. 


De nieuwe (geweldloze) generatie

Waar mensen van elkaar houden, wordt ook gevochten – Quechua spreekwoord

In het Quechua is er het spreekwoord: “Waar mensen van elkaar houden, wordt ook gevochten.” Dat dat niet zo hoeft te zijn weten de vrouwen hier nu ook. En dat geven zij weer door aan hun kinderen. Want het blijven toch de vrouwen die de kinderen grotendeels opvoeden. Gecombineerd met de lessen over gendergelijkheid, “nee tegen geweld” en opvoeding, wordt nu een hele nieuwe generatie opgeleid die het anders zal gaan doen. 

Op termijn is Levantate Mujer niet meer nodig
Het mooist vind ik nog dat Levantate Mujer echt streeft naar een structurele verandering, die gedragen wordt door de lokale bevolking. Wat zou het prachtig zijn als het zover komt dat Levantate Mujer op termijn gewoonweg niet meer nodig is! 

Ook bij Levantate Mujer weet ik zeker dat al het geld dat aan hen is gedoneerd (via Mensen met een Missie), heel erg goed wordt besteed!